U trendu

Gasovod kroz Srbiju stigao do Mađarske

VELEBIT – Izgradnja magistralnog gasovoda kroz Srbiju stigla je do granice između Srbije i Mađarske, prenosi RTV.

U toku su radovi u Opštini Kanjiža, kod sela Velebit i Vojvode Zimonjica na postavljanju cevi.

Reč je o izgradnji gasovoda od Bugarske do Mađarske i ukoliko sve bude teklo po planu planirani radovi za priključak na ruski gasovod „Turski tok“ biće završeni, kako je najavljivano, do kraja ove godine.

Radnici srpsko-ruskog preduzeca „Gastrans“ rade užurbano i koriste lepo vreme kako bi oko poslednjih 10 kilometara postavljanja magistralnog gasovoda koji treba da bude prikljucen na „Turski tok“ od granice Bugarske pa do Madarske završili u planiranom roku.

„Ovaj južni tok donosi sigurnost u snabdevanju gasom ne samo Srbije nego svih zemalja kroz koje gasovod prolazi, a samim tim i za republiku Madarsku, a verovatno za Austriju i Nemacku. Ovo ce sigurno u materijalnom smisli biti dobra prihodovna strana“, kaže Miloš Kravić, predsednik SO Kanjiža.

Izgradnja magistralnog gasovoda dugog 400 kilometara treba da u buducnosti garantuje i energetsku sigurnost Srbiji. Radnici kažu da se dnevno postavi i do 1.500 metara gasovoda. Radovi su zapoceti krajem aprila i veliki je broj domacih kompanija angažovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.