U trendu

Gasprom će pokriti trećinu rastuće svetske potrošnje gasa

MOSKVA – Gasprom je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2 posto ili za 58,8 milijardi kubnih metara tokom deset i po meseci ove godine u odnosu na isti period 2020, što će pokriti više od trećine rastuće svetske potrošnje gasa, saopštio je danas ruski gasni holding.

.„Više od trećine svetskog postupnog rasta potrošnje gasa biće pokriveno Gaspromovim povećanjem proizvodnje. Dakle, kompanija ne samo da podupire pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta“, saopštila je kompanija, prenosi Tas s.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4,2 biliona kubnih metara. Najveći rast tražnje beleži se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gaspromovim tržištima.

Ruski gasni div je takođe saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korišćenjem metode hidrauličkog lomljenja stena, steći će status ‘kontaminiranog’ izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u Gaspromu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.