U trendu

Gasprom najavio potpuni prekid dotoka gasa preko Severnog toka do popravka turbine

Ruski gigant Gasprom objavio je danas da će dotok gasa preko gasovoda Severni tok, važan za isporuke u Evropi, biti „potpuno“ prekinut do popravka jedne turbine, a trebalo je da nastavi rad sutra posle trodnevnog prekida zbog održavanja.

U saopštenju Gasprom je naveo da su otkrivena „curenja ulja“ u turbini tokom te operacije održavanja.

„Do popravke … transport gasa preko Severnog toka je potpuno prekinut“, navela je ruska grupa.

Rusija je trebalo sutra da nastavi isporuke gasa preko tog gasovoda posle još jednog prekida, koji je trebqalo da traje tri dana. To se dešava u vreme kada su Evropljani u u trci s vremenom da izbegnu energetsku krizu ove zime.

Gasprom je naveo danas da je otrkio te tehničke probleme tokom tehničke kontrole sprovedene sa predstavnicima nemačke grupe Simens, proizvodjača te turbine.

Ruska grupa navodi da je pronadjeno „curenje ulja“ na „kablove za merače brzine jednog rotora“. Preko Telegrama grupa je objavila sliku koja pokazuje kablove preko kojih je braonkasta tečnost.

Ranije danas Kremlj je naveo da je rad gasovoda Severni tok „pod pretnjom“ zbog nedostatka rezervnih delova zbog sankcija koje su uvedene Moskvi oko njene ofanzive u Ukrajini.

Od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini, krajem februara, Moskva je jako smanjila isporuke gasa Evropljanima kao reakcija na opsežne zapadne sankcije.

Evropljani, koji su jako zavisni od ruskog gasa, optužuju Kremlj da se služi njim kao sredstvom pritiska, što Moskva negira, i poziva se na tehničke probleme izazvane sankcijama ili kašnjenjima u plaćanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.