U trendu

Gasprom počeo isporuke gasa Mađarskoj preko Srbije

MOSKVA – Ruski Gasprom je počeo danas da isporučuje gas Mađarskoj gasovodom Balkanski tok, cevovoda u jugoističnoj Evropi koji je nastavak Turskog toka, u skladu sa dugoročnim ugovorom potpisanim 27. septembra, javlja agencija Tas s.

Gasovod Balkanski tok ide preko teritorije Srbije, a ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin su juče svečano pustili u rad gasni interkonektor u blizini Segedina, čime je severni srpski sused povezan na ovaj cevovod.

Iz Gasprom holdinga je ranije saopšteno da su s Mađarskom potpisana dva ugovora o ukupnoj količini isporuka do 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a rok trajanja svakog ugovora je 15 godina.

Gasprom je prošle godine isporučio Mađarskoj 8,6 milijardi kubnih metara gasa, što je druga najveća količina u poslednjih 12 godina.

U međuvremenu, Kijev je izrazio razočarenje zbog novog mađarsko-ruskog ugovora i saopštio da će se obratiti Evropsku komisiju (EK) radi procene usklađenosti tog sporazuma sa evropskim energetskim zakonodavstvom.

Iz Evropske komisije su naveli da će ispitati moguće posledice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gasproma, dodaje ruska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.