U trendu

Gasprom potpuno obustavio isporuke gasa danskom Orstedu i nemačkom Šelu

Gasprom je danas potpuno prekinuo isporuke gasa danskoj kompaniji Orsted, kao i ogranku Šela (Shell) u Nemačkoj, zbog neplaćanja u rubljama, saopštila je ruska kompanija.

„Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa Orsted Salg & Service A/S (Danska) zbog neplaćanja u rubljama. Na kraju radnog dana 31. maja, Gasprom eksport nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Orsted Salg & Service u skladu sa dekretom ruskog predsednika br. 172 od 31. marta 2022“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da plaćanje za gas isporučen od 1. aprila mora da se izvrši u rubljama uz korišćenje novih detalja, o čemu su ugovorne strane blagovremeno obaveštene.

Gasprom je, takodje, potpuno obustavio isporuke gasa kompaniji Shell Energy Europe Limited zbog neplaćanja u rubljama.

„Na kraju radnog dana, 31. maja, Gazprom Ekport nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Shell Energi Europe Limited“, piše Gasprom, dodajući da je plaćanje takodje moralo biti izvršeno u rubljama.

Ugovor između Gasprom eksporta i Shell Energi Europe Limited za isporuku gasa Nemačkoj predviđao je do količine od 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Godine 2021. Gasprom eksport je isporučio Orsted Salg & Service 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je bilo oko dve trećine ukupne potrošnje tog energenta u Danskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar