U trendu

Gasprom: Simens nema gde da izvede radove remonta gasovoda

MOSKVA – Ruski „Gasprom“ saopštio je danas da je nemačka kompanija „Simens“, spremna da učestvuje u remontu turbine „Severnog toka“, ali da nema gde da izvede radove, prenosi Rojters.

„Simens u skladu sa postojećim ugovorom učestvuje u remontu ‘Severnog toka’ i spreman je da otkloni uočene neispravnosti, ali nema gde da izvede radove“, saopštio je Gasprom na svom Telegram kanalu.

Ruski Gasprom saopštio je juče da je u potpunosti obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka 1 zbog neispravnosti turbine i da će prekid trajati sve dok se kvar ne otkloni, bez preciziranja vremenskog okvira za to.

Kompanija Simens saopštila je, međutim, u petak uveče da curenje motornog ulja, za koje je Gasprom rekao da je otkriveno prilikom tehničkog pregleda turbine u kompresorskoj stanici Portovaja, ne može da bude razlog za prekid rada, navodi britanska agencija.

Gasprom je saopštio je da će danas isporučiti 42,7 miliona kubnih metara prirodnog gasa u Evropu preko Ukrajine, neznatno više nego u petak, nekoliko sati pošto je objavio da je isporuka preko gasovoda Severni tok 1 obustavljena do daljeg zbog neispravnosti turbine.

Kremlj okrivljuje sankcije Zapada za poremećaje u funkcionisanju Severnog toka 1 i postavljanje prepreka njegovog redovnog održavanja.

Zapadni zvaničnici odbacuju ove tvrdnje, a kompanija Simens je saopštila da sankcije ne zabranjuju održavanje.

Evropa optužuje Rusiju da koristi zalihe prirodnog gasa kao oružje u onome što je Moskva nazvala „ekonomskim ratom“ sa Zapadom, koji je pokrenut nakon ruske vojne akcije u Ukrajini.

Pre poslednjeg održavanja, Gasprom je već smanjio protok na samo 20 odsto kapaciteta gasovoda, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar