U trendu

GEFF vraća deo novca uloženog u energetsku efikasnost

BEOGRAD – Evropska unija kroz program GEFF stimuliše građane Srbije da preko kreditnih ulaganja u energetsku efikasnost svojih stambenih objekata pored uštede u računima za energente ostvare i novčani bonus.

GEFF je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokušava da promoviše prodaju energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana pa i u Srbiji, kaže tehnički ekspert programa za Srbiju i Crnu Goru Luka Naglić i objašnjava da je GEFF program usmeren na vlasnike stanova i kuća, i manjim delom na stambene zajednice – zgrade.

„Fizička lica preko programa GEFF mogu dobiti 15-20 posto povraćaja na svoju investiciju ukoliko investiraju u energetsku efikasnost“, kaže on i dodaje da se priznaju investicije u izolacije, prozore i vrata, kotlove, toplotne pumpe, solarne sisteme, klima uređaja, osvetljenja.

„Bukvalno sve što ima veze sa potrošnjom energije u kući može se finansirati putem GEFF programa“, rekao je Naglić i izneo podatak da je potrošnja energije po jedinici društvenog proizvoda dva i po puta veća u Srbiji nego u EU, a da je slično i u energetskoj efikasnosti stambenog sektora.

GEFF program ima svoju bazu podataka o proizvodima koji zadovoljavaju kriterijume koje je EBRD preporučila i klijenti koji kupe te proizvode mogu da se kvalifikuju za povraćaj novca za svoju investiciju objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ako se kupi jedna tehnologija, povraćaj novca je do 15 odsto a ako kupe dve ili više tehnologija – povraćaj je i do 20 odsto.

Ovaj program se realizuje preko kreditnih linija kod Erste i UniCredit banke, a posle odobrenih kredita i realizovanih investicija, zahtev za povraćaj dela novca GEFF realizuje u roku od dva meseca i to novcem koji je kao sponzor obezbedila EU, rekao je Naglić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.