Gejts: Pauza u razvoju AI nije rešenje za izazove veštačke inteligencije

LONDON – Suosnivač kompanije Majkrosoft i filantrop Bil Gejts izjavio je da pauza u razvoju veštačke inteligencije (AI), koju zahtevaju šef Tvitera Ilon Mask i više od 1.000 stručnjaka, ne predstavlja rešenje za izazove koje predstavlja ova tehnologija.

Gejts je u intervjuu za Rojters izjavio da nije jasno kako bi pauza u razvoju AI funkcionisala na globalnom nivou i sugerisao da treba iskoristiti potencijale veštačke inteligencije na najbolji mogući način.

„AI donosi ogromnu korist, to je jasno, a mi treba da identifikujemo oblasti razvoja veštačke inteligencije koje bi mogle da budu problematične. Ne razumem ko bi mogao da zaustavi razvoj AI. Da li bi se svaka zemlja složila sa takvom pauzom?“, naveo je Gejts i dodao da o ovoj temi ima mnogo različitih mišljenja.

Agencija navodi da je to prvi javni komentar Bila Gejtsa na otvoreno pismo Ilona Maska i grupe stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji, koji su pozvali na najmanje šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije.

Potpisnici otvorenog pisma, koje je objavio neprofitni institut „Fjučer of lajf“, zahtevaju moratorijum na razvoj AI sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća, prenela je britanska agencija.

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i kada budemo mogli da upravljamo rizicima koje u sebi sadrže“, navodi se u pismu, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.