U trendu

Generalni direktor NIS-a: „Ovo je godina stabilizacije“

BEOGRAD – Neto dobit NIS-a u prvoj polovini ove godine iznosila je više od šest milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kaže generalni direktor te kompanije Kiril Tjurdenjev.

On je za „Politiku“ rekao da je NIS nastavio sa programom mera za povećanje operativne efikasnosti i smanjenje troškova, zbog čega je 2021. godina, ističe, za NIS bila godina stabilizacije.

EBITDA ili profit pre plaćene kamate, poreza na dobit i amortizacije iznosi 22,2 milijarde dinara, što je, kaže Tjurdenjev, povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

Tjurdenjev navodi da su dva faktora doprinela boljim rezultatima, s jedne strane rast cena nafte i oporavak potražnje, a sa druge mere koje je NIS preduzeo kako bi unapredio efikasnost i smanjio troškove.

Kako kaže, osnovna su tri pravca ulaganja.

„U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa pre svega cilj nam je da proizvedemo planirane količine. U rafineriji nafte Pančevo pripremamo se za proces modernizacije postrojenja za katalitički kreking, što će povećati našu konkurentnost kada je reč o proizvodnji komponenti za motorna goriva i sirovina za petrohemiju. Treći osnovni pravac ulaganja je modernizacija i razvoj naše maloprodajne mreže“, ukazao je Tjurdenjev.

On je rekao da je u planu da se u ovoj godini privede kraju izgradnja četiri nove i rekonstrukcija šest starih benzinskih stanica u Srbiji.

„NIS je jedan od najvećih budžetskih davalaca u Srbiji, a u srpski budžet se kroz plaćene poreze prosečno godišnje uplaćuje više od 1,1 milijarde evra ili oko 15,3 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Srbije na godišnjem nivou“, naveo je Tjurdenjev.

Gerneralni direktor NIS-a kaže da se sada radi na razradi naftnog nalazišta u zapadnom delu Rumunije i da su prve količine nafte koja je tamo proizvedena, isporučene rafineriji Pančevo.

„Do sada smo na osam naftnih i gasnih polja u Srbiji realizovali program kogeneracije, odnosno izgradnje malih elektrana u kojima se proizvodi električna energija“, naveo je Tjurdenjev.

NIS je tom segmentu prisutan na tržistu Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Bugarske, a trguje i na granicama sa Mađarskom, Hrvatskom, Slovenijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

U ovom trenutku sarađuje sa 12 lokalnih zajednica i u 2021. godini za realizaciju ekoloških projekata NIS je izdvojio 107,5 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.