U trendu

Genov za Betu: Subvencija države stimulativna, ali odluku donose investitori

Beogradu treba još hotela i stimulacija države za gradnju novih, zbog međunarodne izložbe „Ekspo 2027“, je podsticajna, ali odluku o tome da li će ulagati doneće investitori, izjavio je danas predsednik poslovnog Udruženja hotelsko – ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je, povodom najave da će država davati subvencije privatnim investitorima, naveo da u postojećih 119 hotela u Beogradu ima 7.600 smeštajnih jedinica.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da će država ponuditi subvenciju do 20 odsto za gradnju novih hotela i rekonstrukciju postojećih jer se očekuje više od oko tri miliona turista tokom izložbe. Novi hoteli bi bili sa tri, četiri i pet zvezdica.

„U smeštajnim jedinicama ima 10.500 kreveta (sa francuskim ležajima), i u punom kapacitetu mogu da prime oko 40.000 ljudi“, rekao je Genov za agenciju Beta.

„Stimulacija države za rekonstrukciju i gradnju hotela do 20 odsto od vrednosti investicije zbog međunrodne izložbe Ekspo 2027. je stimulativna, ali investitori donose konačnu odluku“, rekao je Genov.

Najviše je, kako je rekao, hotela sa četiri zvezdice, a sa jednom zvezdicom ne postoji ni jedan hotel.

Direktor hotela „Hilton“ Aleksandar Vasilijević istakao je da glavnom gradu treba još hotela, odnosno u ovom trenutku od 6.000 do 10.000 soba jer se grad širi, ali da li će se investitori odazvati na poziv države zavisi od preciznijih kriterijuma koji će biti poznati tek kada se objavi uredba.

On je rekao da će hotelijeri doneti konačnu odluku kada uzmu u obzir visinu subvencije jer je ona do 20 odsto, a ne 20 odsto, kao i kako puniti kapacitete hotela kada prođe izložba.

Vlasnik hotela „Todor“, Vladimir Todorović, ocenio je da Beograd ima dovoljno hotela, ali da treba podići kvalitet smeštaja.

Hoteli su, kako je rekao, iz pandemije korona virusa izašli sa gubicima i investicija države bi dobro došla za rekonstrukciju kapaciteta i podizanje nivoa usluge.

„Ne razmišljam o gradnji hotela u Beogradu, veću perspektivu imaju hoteli u turističkim centrima, kao što je Kopaonik, pa čak i manja banjska mesta“, rekao je Todorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar