U trendu

Georgieva optimista da ce G7 obezbediti novac za UKR

KONIGSVINTER – Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izrazila je danas optimizam da će Grupa sedam (G7) postići sporazum o obezbeđenju novih budžetskih sredstava za Ukrajinu i da će pomoći toj zemlji da izbegne hiperinflaciju.

Georgieva je rekla, na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G7, da će glavna stvar u pogledu finansiranja Ukrajine biti tajming, prenosi Rojters.

Kako je objasnila, važno je izbeći kašnjenje sredstava koje bi Ukrajinu moglo da gurne u monetarno finansiranje, što znači da će njena centralna banka praktično finansira vladu štampanjem novca.

„Znate šta se dešava ako zemlja mora da ide u monetarno finansiranje. Rat donosi hiperinflaciju, koja pravi strašnu, strašnu štetu, što po našem mišljenju može da se izbegne“, rekla je Georgieva.

Šefica MMF-a je ocenila da finansijski lideri G7 moraju da se pripreme za potencijalne višestruke inflatorne šokove.

Ukazala je u tom kontekstu na sve veći pritisak na cene energije i hrane zbog rata u Ukrajini, na kinesku politiku nultog kovida i mera zatvaranja usled čega opada proizvodnja, kao i na potrebu preuređenja i jačanja lanaca snabdevanja.

Georgieva je dodala da je centralnim bankama sve teže da obuzdaju inflaciju bez izazivanja recesije, napominjući da je ona prestala da posmatra inflaciju kao „prolazan“ jednokratni udar kada je izbio talas zaraze omikron soja korona virusa krajem prošle godine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.