U trendu

Georgijeva dobila podršku G20 za osnivanje novog Trusta

VAŠINGTON – Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva dobila je podršku Grupe 20 velikih ekonomija za formiranje novog Trusta, koji će omogućiti bogatim članicama MMF-a da doniraju svoj deo iz novoformiranih rezervi za hitne situacije velikom broju zemalja kojima treba pomoć.

Finansijski zvaničnici G20 podržali su novi Trust za otpornost i održivost (RST) u zajedničkoj izjavi, i pozvali MMF i Svetsku banku da „tesno sarađuju“ na razvoju i primeni finansiranja u okviru novog Trusta, prenosi Rojters.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen je takođe podržala napore za kanalisanje sredstava iz rezervi, poznatih kao Specijalna prava vučenja (SDR), i „brzo uspostavljanje“ novog Trusta, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija nakon sastanka Jelenove sa finansijskim zvaničnicima finansija G7.

Novi RST trust će omogućiti članicama MMF-a da pozajme ili doniraju svoj udeo, od ukupno odobrenih 650 milijardi dolara novih SDR-a Fonda, kako bi se obezbedilo dugoročno finansiranje malih ostrvskih država i ugroženih zemalja s niskim i srednjim prihodom koje su već u MMF-ovom Programu za smanjenje siromaštva i rast (PRGT).

Formiranje Trusta namenjeno je rešavanju problema mnogih siromašnih zemalja i onih sa srednjim prihodima koje je teško pogodila pandemija COVID-19, ostavljajući ih bez dovoljno sredstava za pripremu i borbu sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Georgijeva je u junu prvi put otkrila da se rad na uspostavljanju Trusta, napominjući da bi njegova sredstva mogla da se koriste za rešavanje rizika vezanih za klimatske promene i pandemije, a koji nusu obuhvačheni postojećim sredstvima MMF-a.

Dokument MMF-a, u koji je uvid imao Rojters, predviđa potražnju za sredstima iz novog Trusta od 30 do 50 milijardi dolara tokom 10 godina, a procena aplikanata će se zasnivati na prihodima svih 69 zemalja koje ispunjavaju uslove za PRGT, među kojima je 15 malih država u razvoju i 54 zemlje sa srednjim prihodom.

Od kandidata za RST će se tražiti takođe da već imaju neki aranžman s MMF-om i da pristanu na reforme za jačanje eksterne i unutrašnje stabilnosti.

Kevin Galager, direktor Centra za globalnu razvojnu politiku na Univerzitetu u Bostonu, ocenio je da brzo davanje saglasnosti G20 na novi Trust predstavlja „značajno dostignuće“ koje podvlači hitnost rešavanja problema s kojima se suočavaju zemlje širom sveta.

On je, međutim, rekao da je pogrešno da se od podnosilaca zahteva da imaju važeći aranžman s MMF-om, jer će zemlje, poput Dominikanske Republike, koje su u opasnosti od ekstremnih klimatskih događaja poput uragana, ostati bez pristupa sredstvima pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.