U trendu

GIZ: Podrška nostrifikaciji inostranih diploma besplatno do jula 2023. u DIMAK

BEOGRAD – Svi povratnici iz inostranstva, bilo po Sporazumu o readmisiji ili dobrovoljni povratnici, mogu dobiti podršku u nostrifikaciji svojih inostranih diploma besplatno do jula 2023. u Nemačkom informativnom centru za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), saopštio je danas GIZ.

Kako su saopštili iz DIMAK, podrška podrazumeva pokrivene troškove prevoda sudskog tumača i takse za samu nostrifikaciju u Agenciji za kvalifikacije.

Ova usluga koju DIMAK pruža u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika je dostupna do jula 2023. odnosno do popunjavanja kapaciteta.

U Agenciji se popunjava obrazac sa informacijama o osobi i njenom obrazovnom putu, kako bi predata diploma, uverenje ili sertifikat, mogla biti izjednačena u odnosu na domaće standarde, te nostrifikovana.

Sama nostrifikacija može da potraje od nekoliko nedelja pa sve do nekoliko meseci, u zavisnosti od kompleksnosti zahteva, ali i doba godine kada se predaje dokumentacija.

Savetnici u centru DIMAK svakom klijentu pristupaju individualno, jer je i svaki slučaj različit.

Građani koji žele da rade u Nemačkoj kao kvalifikovana radna snaga u svojoj struci, moraju da poseduju nostrifikovanu, odnosno uporedivu diplomu.

Savetnica za regularne migracije u centru DIMAK Katarina Peško objasnila je da se taj proces nostrifikacije razlikuje u zavisnosti od stepena stečenih kvalifikacija.

„Visokokvalifikovani radnici bliže informacije o tome da li je diploma o stečenom visokom obrazovanju uporediva sa ciljnom nemačkom diplomom i da li je visokoškolska institucija na kojoj je diploma stečena priznata u Nemačkoj, mogu pronaći na portalu Anabin, pri čemu priznate visokoškolske ustanove i diplome nose odgovarajuće oznake“, objašnjava ona.

Dodaje i da se, ukoliko diploma i/ili visokoškolska ustanova ne nose odgovarajuće oznake, pokreće postupak nostrifikacije kod Centralne službe za obrazovanje u inostranstvu (ZAB – Zentralstelle für ausländisćes Bildungswesen).

Za osobe sa stručnim kvalifikacijama, proces je nešto složeniji.

Pre registracije za termin za vizu potrebno je da je najpre već sproveden postupak za nostrifikaciju diplome.

Bliže informacije o uslovima i postupku priznavanja diplome o stečenoj srednjoj stručnoj spremi mogu se pronaći na Anerkennung in Deutsćland .

U proseku, proces nostrifikacije diploma za rad u Nemačkoj traje od 2 do 4 meseca od dana predaje urednog zahteva, a iznos koji podnosilac zahteva treba da izdvoji je nekoliko stotina evra i utvrđuje se pojedinačno, u zavisnosti od svakog konkretnog slučaja.

Takođe, posebna regulativa za države Zapadnog Balkana, omogućava i rad u Nemačkoj bez nostrifikovane diplome ili obavljanje delatnosti za koju nije potrebna formalna kvalifikacija.

DIMAK posluje u okviru globalnih programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME) i „Migracije i dijaspora“ (PMD), koje u Srbiji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar