U trendu

Gligorov: Razočaravajuć podatak o rastu BDP-a Srbije od jedan odsto

Ekonomista Vladimir Gligorov danas je ocenio da je razočaravajući podatak da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio jedan odsto, a u budžetu je planirano da godišnji rast bude tri odsto.

„Pretpostavljam da Vlada Srbije koja najavljuje povećanje plata i penzija računa sa tim da će se privredni rast ubrzati u sledećih par godina, pa neće biti problema sa fiskalnim prihodima“, rekao je Gligorov agenciji Beta.

On je dodao da novca za povećanja plata u javnom sektoru i penzija trenutno ima u budžetu, ali da trajna povišica zahteva da to ne optereti budžet previše sledećih godina.

„Uglavnim posle svih ograničavanja ili zamrzavanja troškova budžeta i u poslednjem slučaju smanjenja plata – redovno dolazi povećanje plata kojima se to nadoknadjuje. Posebno ukoliko se ceni da se smanjuje politička popularnost ili pred izbore. Tako je izgleda i sada, mada su izbori za predsednika tek završeni“, rekao je Gligorov koji je saradnik Bečkog instituta za medjunarodne ekonomske studije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ove godine povišica plata u javnom sektoru i penzija biti najveća do sada.

Plate u javnom sektoru i penzije veće o 25.000 dinara su umanjene od novembra 2014. godine kao mera smanjenja troškova budžeta, i od tada su dva puta povećavane. Poslenje povećanje bilo je januara ove godine kad su plate uvećane za pet do šest odsto, a penzije 1,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar