U trendu

Globalne cene čelika se „hlade“, opada i proizvodnja

NJUJORK – Globalne cene čelika se hlade kako se približava kraj godine, a istovremeno u novembru je nastavljen dalji pad svetske proizvodnje sirovog čelika, prema podacima specijalizovanog veb sajta MetalMajner Insajts.

Iako imaju silazni trend, cene čelika u SAD-u su još uvek više u poređenju sa istorijski najvišim nivoima.

Prema navodima MetalMajnera, cene čelika su počele da se „tope“ u poslednjih nekoliko meseci 2021.

Cena američkog hladno valjanog čelika zaključena je prošle nedelje na 2.053 dolara po kratkoj toni (američka tona koja iznosi 907,18 kg), što je pad od 2,6 posto od početka decembra.

Međutim, i na tom nivou cena ovog proizvoda je duplo viša nego u decembru 2019, kada je iznosila nešto iznad 1.018 dolara po kratkoj toni.

Istovremeno, vrednost američog toplo valjanog čelika pala je za 5,7 procenata od početka ovog meseca na 1.690 dolara po kratkoj toni, ali je još uvek znatno viša u odnosu na decembar 2019, kada je iznosila oko 910 dolara po kratkoj toni.

Svetska asocijacija za čelik izvestila je da je globalna proizvodnja sirovog čelika u novembru opala za 9,9 posto na godišnjem nivou, na 143,3 miliona metričkih tona.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, beleži pad proizvodnje od marta 2021, pri čemu je u novembru proizvela 69,3 miliona metričkih tona, što je za 22 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar