U trendu

Godfri: Uskoro novi koraci DFC za mala i srednja preduzeća

BEOGRAD – U narednim nedeljama mogu se očekivati novi aktivnosti Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) na polju bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća u Srbiji, izjavio je danas ambasador SAD Entoni Godfri.

„DFC je i dalje aktivna u Srbiji i nadam se da ću u roku od nekoliko nedelja moći da objavim nove korake našeg projekta vezane za razvoj bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća“, rekao je Godfri i dodao da se na tome radi sa Vladom Srbije i srpskim bankama.

Ambasador je dodao da se te aktivnosti sprovode u cilju jačanja jasne posvećenosti SAD onome u šta veruju – a to je da su mala i srednja preduzeća najbolji motor za ekonomski rast zemlje.

„Želimo da se fokusiramo na to i to će biti veliki deo uspeha kome težimo“, rekao je Godfri u Vladi Srbije nakon potpisivanja amandmana na produžetak razvojnog partnerstva Vlade SAD i Ministarstva za evropske integracije, a koji uključuje i dodatna 22 miliona dolara bespovratne pomoći Srbiji u 2021. godini.

Kancelarija DFC u Beogradu otvorena je u septembru kao konkretizacija dela Vašingtonskog sporazuma Beograda i Prištine.

Godfri je ranije naveo da Sporazum pokazuje posvećenost Vašingtona ekonomskoj budućnosti Srbije kao i da će to omoguciti „da DFC upotrebi ceo svoj spektar finasijskih instrumenata kao što su finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i kadrove za tehničku pomoć“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.