U trendu

Goldman Saks smanjio procenu rasta Kine zbog – struje

NJUJORK – Goldman Saks se pridružio bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu, zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usled nestašice električne energije.

Goldman sada predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rasti od 7,8 posto umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Američka investiciona banka kaže da veliki zastoj industrijske proizvodnje uzrokovan nestankom struje znatno povećava „negativne pritiske“ na ekonomiju.

Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti.

Na redukovano snabdevanje električnom energijom uticale su mere Pekinga za zaštitu životne sredine u okviru globalne bitke za klimu, poremećaji u lancima snabdevanja i skok cena na robnim tržištima, zbog čega su neke fabrike i domaćinstva u Kini ostala bez struje.

Restrikcije električne energije su prvo pogodile proizvođače širom zemlje, od kojih su mnogi morali da ograniče ili obustave proizvodnju poslednjih nedelja.

Prema jednom dokumentu, u koji je BBC imao uvid, i najveća luka na severu Kine, u Tijanđinu, pogođena je restrikcijama. Procenjuje se da će isključenja struje za dizalice koje prenose teret sa brodova na obalu, i obratno, biti nastavljena do kraja sedmice.

Prekid isporuka struje sada je u izvesnoj meri proširen i na domaćinstva.

Žitelji u provincijama Lijaoning, Đlin i Heilongđiang žale se na društvenim mrežama da nemaju grejanje, i da liftovi i semafori ne rade. Pokrajinske vlasti ulažu napore da obezbede stanovnicima električnu energiju i grejanje.

Kina je, inače, i dalje visoko zavisna od uglja u proizvodnji električne energije.

Japanski finansijski gigant Nomura, investiciona banka sa Vol Strita Morgan Stenli i korporacija Čajna Internešenal Kepital takođe su smanjili svoje prognoze ekonomskog rasta Kine ili upozorili na manji rast zbog restrukcija električne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.