U trendu

Golija, srpska vazdušna banja spremna za turiste

IVANJICA/GOLIJA – Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas i planinu Goliju, gde će biti predstavljen projekat razvoja turizma ove srpske vazdušne banje.

Projekat razvoja Golije područja sa najviše snežnih dana u Srbiji, prostranih proplaka iznad 1.200 metara i vrhova viših od 1.400 metara nadmorske visine Vlada Srbija proglasila je za projekat razvoja turizma od strateškog značaja.

Ova planina poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i rekreaciju, odnosno blage šetnje i planinarenje u gotovo netaknutoj prirodi, a turizam se na Goliji razvija velikom brzinom.

U poslednjih 10 godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.

Tokom zime, dolaze gosti iz Srbije i inostranstva, a turistima je Golija primamljiva i leti.

Vlada Srbije je, jula 2001. godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao „Park prirode Golija“ i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica – ukupne površine 75.183 hektara, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.

Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska reka – Preko Brdo – Odvraćenica.

Golija je jedna od najšumovitijih srpskih planina, nosi epitet vazušnje banje, a u turističkoj ponudi su i tri prirodna jezera, od kojih je najpoznatije Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

Okolina Golije bogata je i kulirno-istoriskim spomenicima poput manastira Studenice, Gradac i Brezova, kao i Crkve Svete Bogorodice u Dolcu, Crkve Svetog Nikole u Paležu, a tu je i gornja isposnica u Savovu, gde je Sveti Sava pisao „Žitije Svetog Simeona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.