Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

NJUJORK – Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštejn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD, a CNBC je tim povodom objavio specijalni prilog pod naslovom „Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol Strita“.

Procena Alajans Bernštejn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je „dužničku dijagnozu“ postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi bankar.rs.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštejn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi daje dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Ironijom sudbine, Zalman Haim Bernštejn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa ŠSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera, prenosi B92.

A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije.

CNBC je objasnio kako je Alajans Bernštejn izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

„Alajans Bernštejn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput „Socijalnog osiguranja“, Mediker (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija“.

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

(Tanjug)

Napišite komentar