Gorko-slatka ekspanzija kompanije Ferero

RIM – Italijanska multinacionalna kompanija “Ferero”, koja proizvodi čuvenu “Nutelu” kontroliše 30 odsto svetskog tržišta uzgoja lesnika, a u Turskoj koja je prva u svetu, proizvodnja lešnika je sasvim pod kontrolom italijanske fabrike, piše list “Il Manifesto”.

Kao većinski vlasnik “Ferero” je svojom politikom uspeo da u Turskoj snizi cenu proizvoda i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača.

Direktna posledica je, piše list, pad cena lešnika, ali i plata zaposlenih koji su većinom sirijske izbeglice, a među njima mnogobrojna deca.

List podseća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovskog iskorišćavanja radnika, “Antislejveri”, već ranije optužila “Ferero” zbog uslova rada i plata maloletne dece koja rade u na poljima koja su u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe stižu i za ponašanje kompanije u Gani i Obali Slonovače, afričkim zemljama gde je “Ferero” vlasnik velikih farmi za proizvodnju kakaa.

Organizacije za zaštitu prirode optužuju “Ferero” da u tim zemljama širi proizvodnju samo jedne kulture, kakaa, što dramatično uništava balans lokalnog ekosistema.

Fabrika “Ferero” osnovana je pre 75 godina u italijanskom gradu Alba.

Današnji vlasnik je unuk osnivača, Đovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspela da se proširi na međunarodno tržiste i u svoje vlasništvo uključi velike proizvodzače slatkiša kao što je “Nestle”, “Kelloggs”, “Fox” i mnoge druge kao i velike farme za proizvodnju kakaa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače. Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom sveta uključujući Kinu i Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.