Grad Peking predstavio ekonomske ciljeve za 2024.

U svetlu plodne godine uspeha na mnogim poljima, Grad Peking postavio je ekonomske ciljeve za 2024. godinu, težeći rastu od približno pet procenata u svom regionalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), izjavio je gradonačelnik Pekinga Jin Jung.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), naglašavajući procvat digitalne ekonomije i obećavajući da će podstaći potrošnju i unaprediti poslovno okruženje, Jin je dostavio vladin izveštaj o radu na godišnjoj sednici Kongresa naroda opštine Peking u nedelju 21. januara.

Ciljani ekonomski pokazatelji kineske prestonice za 2024. godinu takođe uključuju održavanje urbane stope nezaposlenosti od pet odstoosto i obezbeđivanje rasta indeksa potrošačkih cena (CPI) na oko tri odsto. Pored toga, očekuje se da će se opšti prihodi od javnog budžeta povećati za pet procenata na godišnjem nivou. Jin je naglasio posvećenost grada održavanju usklađenosti rasta prihoda stanovnika sa ukupnom ekonomskom ekspanzijom.

BDP Pekinga je 2023. godine skočio na skoro 4,4 hiljade milijardi juana (oko 618,26 milijardi američkih dolara), pokazujući snažan rast na godišnjem nivou od 5,2 odsto, navodi se u vladinom izveštaju o radu.

Među glavnim donatorima BDP-a je i digitalna ekonomija, koja je doprinela sa 42,9 odsto regionalnog BDP-a u 2023. „Peking nastoji da se izgradi u globalni referentni grad za digitalnu ekonomiju“, rekao je Jin.

Peking će 2024. godine ubrzati izgradnju globalne odrednice za digitalnu ekonomiju, aktivno se strategijiski odrediti u ključnim sektorima digitalne ekonomije i sveobuhvatno transformisati načine proizvodnje, načine života i upravljanja kroz digitalizaciju, dodao je Jin.

Izvan digitalnog carstva, Peking je spreman da preusmeri svoj fokus sa postpandemijskog oporavka na održivu ekspanziju, sa planovima za jačanje potencijala potrošnje. Kao jedan od pet kineskih pilot gradova međunarodnog centra za potrošnju, Peking će rasporediti strategije kao što su transformacija tradicionalnih poslovnih distrikta, stvaranje međunarodnih zona iskustva potrošnje, stimulacija masovne potrošnje i podrška potrošnji usluga.

Podaci su otkrili da je ukupna potrošnja na tržištu Pekinga porasla za 10,2 odsto na godišnjem tržištu u 2023. godini, a ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dostigla je 1,45 hiljada milijardi juana, što predstavlja povećanje od 4,8 odsto na godišnjem tržištu. Istovremeno, Peking je bio svedok rasta novoosnovanih preduzeća od 20,3 odsto u 2023.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.