Građani BiH na štednji drže 6,5 milijardi evra

SARAJEVO/BANJALUKA – I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini iznosili su u avgustu ove godine 23,18 milijardi KM (11,85 milijardi evar), što je za devet odsto više nego u istom mesecu prošle godine i za 6,5 odsto više u odnosu na decembar 2018.

Prema podacima Centralne banke BiH, od ukupnih depozita 12,8 milijardi KM (6,54 milijarde evra) ili 55 odsto čini štednja stanovništva, pri čemu je 54,9 odsto ukupnih depozita na računima u domaćoj valuti, pišu Nezavisne novine.

Ekonomisti u BiH kažu da je rast depozita, posebno štednja građana, dobra i da pokazuje bolje trendove kada je u pitanju bankarski sektor i njegovo poslovanje, ali da je, s druge strane, i loš pokazatelj jer govori o manjku investicija i nerazvijenom finansijskom tržištu kapitala.

„Štednja je druga kovanica investicije. Stanovništvo štedi zarad budućih investicija. Ako nema investicionih prilika, biće veća štednja, i obrnuto. Porast depozita i s druge strane porast zaduženosti pokazuje da je dio stanovništva novčano suficitaran, ali da nema priliku da blagovremeno investira svoja sredstva“, objašnjava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Kada je reč o kreditima, oni su u BiH tek nešto malo veći od 20 milijardi KM (10,22 milijarde evra), a u odnosu na avgust prošle godine veći su za 4,9 odsto. Odnos položenih depozita i oodobrenih kredita povećan je u korist depozita i iznosi 114,6 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.