U trendu

Gradovi i opštine od danas mogu da se prijave za program certifikacije BFC SEE

BEOGRAD – Lokalne samouprave iz čitavog regiona od danas mogu da se prijave za učešće u Programu certifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i time sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede, saopšteno je iz NALED-a.

Poziv je otvoren za 50 opština i gradova iz regiona, koje dosad nisu učestvovale u BFC SEE programu a proces certifikacije traje 12 meseci.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da je poziv upućen reformski orijentisanim lokalnim liderima, koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces certifikacije. Trenutno 45 lokalnih samouprava poseduje certifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja.

Rezultati istraživanja koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region pokazuju da više od tri četvrtine lokalnih samouprava koje su prošle kroz ovaj proces, smatra da je bio koristan i ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave.

„U Srbiji važeći BFC certifikat poseduju Paraćin, Čačak, Ruma, Bor, Stara Pazova, Leskovac, Novi Sad, Požarevac, Šabac, Ćuprija i Pećinci i oni su među najuspešnijim lokalnim samoupravama kada je reč o privlačenju ulaganja i razvoju lokalne privrede. Želimo da i druge motivišemo da se pridruže tom klubu najboljih“, rekla je Jovanović.

Navela je da certifikat BFC gradovima donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja.

Oni dobijaju i priliku za učešće u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori a kroz članstvo u BFC klubu, i mogućnost za razmenu znanja s najuspešnijim lokalnim samoupravama. Sve to na kraju vodi do novih radnih mesta i boljeg kvaliteta života građana.

Gradovi i opštine, za učešće u programu mogu da se prijave putem sajta www.bfc-see.org ili da se obrate NALED-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.