U trendu

Grčić: Građani i privreda nemaju razloga za brigu

BEOGRAD – Vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić poručio je danas da građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata.

Elektroprivreda Srbije obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom, istakao je Grčić u saopštenju.

Sistem EPS-a je, kaže, na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje.

„Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku. Neki danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju“, istakao je Grčić.

Navodi da berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene stabilizovati, ali nikada na nivo pre toga.

Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije.

Megavat-sat struje sa 60 evra koliko je koštao početkom leta, sada se prodaje između 160 i 200 evra.

Grčić u saopštenju navodi da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država i ono što je veoma važno građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu.

„Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme“, kazao je Grčić.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje se bore da nabave dovoljno struje. Poljska odbija da zatvara rudnike uglja. Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto. Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva. Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države.

„Srbija i EPS ponovo pokazuju da samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra. I opet se dokazuje da samo nedobronamerni žele privatizaciju, kao što su svojevremeno želeli Dragan Đilas i Marinika Tepić. Đilasovska vlast krenula je sa rasparčavanjem Elektroprivrede Srbije verovatno sa ciljem da je u nekom momentu i u nekom procentu privatizuju“, istakao je Grčić.

Takođe, kaže da je Marinika Tepić bezuspešno ispred EPS-a više puta plašila građane da će EPS propasti, a otkada su oni otišli EPS posluje u plusu.

„To je jedina istina. I drugi potvrđuju ispravan pravac rada EPS. Ekonomski institut navodi da je elektroprivreda je ta koja je ove godine pogurala rast zbog proizvodnje i to sa više od 10 odsto.

Politika koju EPS sprovodi, a čiji je kreator i zagovornik predsednik države Aleksandar Vučić je sve suprotno od propasti i privatizacije, Vučić želi jači EPS, bez prodaje EPS-a. Vučić želi da Srbija ostane energetski nezavisna, stabilna zemlja koja čuva svoje resurse. Zato je svima jasno da bi odricanje od uglja koštalo milijarde evra, a zbog raznih interesa stabilnost bi bila ozbiljno ugrožena“.

Građani bi plaćali skuplju struju, a bez posla bi ostalo više desetina ljudi i to ne samo u Elektroprivredi Srbije, već i u mnogim kompanijama koje posluju sa nama, zaključio je Grčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar