U trendu

Grčić: Proizvodnja struje u januaru veća 9,5 odsto (VIDEO)

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je danas da je u januaru ove godine proizvedeno 9,5 odsto više električne energije nego u istom mesecu prošle godine, a izvezeno je struje za 24 miliona evra više nego što je uvezeno i da ta kompanija sada ulaže u distributivnu mrežu.

„EPS je u poslednjih godinu dana počeo da ulaže u prenosnu mrežu i nedavno je u Ubu i Arandjelovcu položen kamen temeljac za gradnju trafostanica i rekonstruisan deo trafostanice u Bariču“, rekao je Grčić novinarima posle obilaska tog baričkog objekta.

Dodao je da je trafostanica u Bariču neophodna za „širenje kineske kompanije Meita koja će za nekoliko nedelja otpočeti gradnju druge fabrike“ i najavio da će naredne godine biti modernizovana cela trafostanica čime će njen kapacitet biti povećan za 31 megavat .

„Fabrika Meita je jedan od najvažnijih privrednih subjekata na teritoriji Beograda i najveći u novijoj istoriji grada i neophodno joj je obezbediti stabilno i redovno snabdevanje strujom“, rekao je Grčić.

Istako je da bi opština Obrenovac zbog Termoelektrane „Nikola Tesla“ koja proizvodi od 52 do 54 odsto ukupne struje u Srbiji trebalo da ima prednost u odnosu na druge opštine, ali da „to do sada nije bilo tako“.

„Proizvodnja struje u obrenovačkoj elektrani stvara obavezu da se i toj opštini, kao i Lazarevcu odakle se doprema ugalj, zbog čega su najvažniji energetski centri u Srbiji, obezbedi stabilno snabdevanje strujom“, rekao je Grčić.

Dodao je da je u obrenovačkoj opštini proširena niskonaponska mreža za pet kilometara i izgradjeno 15 trafostanica.

U distributivnu mrežu je, prema njegovim rečima, uloženo 2,5 miliona evra.

Grčić je rekao da opština Obrenovac mora da ima dvosmerno napajanje strujom kao i Beograd da bi u slučaju isključenja zbog havarije ili vremenskih nepogoda moglo da se daljinski upravlja podstanicama i da potrošači ne čekaju izlazak ekipa na teren.

Predsednik obrenovačke opštine Miroslav Čučković rekao je da je danas održan pripremni sastanak jer se očekuje realizacija projekta odsumporavanja u termoelektrani „Nikola Tesla“ A. 

„Rekonstrukcija trafostanica kao simbola razvoja omogućiće otvaranje novih privrednih pogona i razvoj male privrede u opštini. Mislim da ćemo znati da vratimo državi to ulaganje u razvoj“, rekao je Čučković.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.