U trendu

Grčić u IK Livnica o unapređenju proizvodnje ovog kombinata

GUČA – V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da će se u narednih nekoliko nedelja razmotriti kako će se rešiti pitanje snabdevanja električnom energijom Industrijskog kombinata Livnica u Guči i nastaviti proizvodnja „rotacionih zuba“ koje koriste bageri u rudarskom basenu Kolubara.

Grčić je rekao da livnica u Guči značajan deo proizvodnje izvozi u Rusiju i da bi bila šteta da se ne nastavi saradanja u tom domenu, odnosno, proizvodnja „zuba“ za ratacione bagere.

„Napravićemo probu i ako kvalitet bude odgovarajući, napravićemo dugoročan program za naredne tri godine“, rekao je Grčić ističući da će naredna godina biti probna.

Kako je rekao ako se taj posao završi, stvoriće se uslovi za zapošljavanje 100 novih lradnika u livnici u Guči.

On je rekao da je cilj da se dugoročno reši problem snabdevanja električnom energijom tog industrijskog kombinata i da će eksperti EPS-a u narednih nekoliko nedelja „snimiti“ situaciju i nakon toga razmotriti plan kako da se reši pitanje snabdevanja strujom.

Grčić kaže da su i vlasnici i zaposleni u tom kombinatu iz okoline Guče te da je važno da im se pomogne u ostvarivanju boljih uslova za poslovanje i život.

Podsetio je da je kombinat osnovan 1958. godine i da je livnica radila za mnoge firme u nekadašnjoj SFRJ.

Inače, ovo preduzeće je bilo privatizovano, a potom je otišlo u stečaj ali su novi vlasnici, poreklom iz dragačevskog kraja, obnovili proizvodnju, rešili se značajnog dela duga a sada i redovno izmiruju svoje obaveze prema EPS-u.

Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić rekla je da predstoje dogovori kako rešiti problem napajanja električnom energijom i kako da se utvrdi standard kvaliteta za nabavku „rotacionih zuba“.

„To znači smanjenje potrošnje struje, uštede, povećanje proizvodnje i efikasnije poslovanje kombinata, ali i dodatno zapošljavanje novih ljudi“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.