U trendu

Grčka dobila izuzeća u EU sporazumu o gasu

ATINA – Grčka je obezbedila dva važna izuzeća u sporazumu o smanjenju potrošnje gasa koji je odobren u utorak na vanrednom sastanku Saveta ministara energetike EU.

Ta izuzeća ne eliminišu negativne posledice sporazuma na energetski sistem i ekonomiju Grčke, ali ih značajno ograničavaju i ostavljaju prostor za efikasno upravljanje, piše danas dnevni list Ekatimerini.

Preciznije, Grčka je tražila i uspela je da dobije klauzulu koja omogućava da se smanjenje potrošnje gasa od 15 posto izračunava u odnosu na period od 1. avgusta 2021. do 31. marta prosle godine, a ne na bazi proseka u prethodnih pet godina.

Zahvaljujući tom izuzeću, obaveza smanjenja potrošnje je zadržana na maksimalno 15 posto, odnosno na 7,5 teravat-sati, za razliku od smanjenja od 24 procenta koje bi bilo neophodno prema obračunu na osnovu petogodišnjeg proseka, objašnjava list.

Istovremeno, Grčka je, zajedno sa Španijom, Italijom i Portugalijom, uspela da obezbedi klauzulu koja omogućava da se deo prirodnog gasa koji koriste elektrane i koji je neophodan za stabilnost sistema izuzme iz ograničenja od 15 posto u slučaju vanredne situacije u sektoru proizvodnje električne energije.

Ovo izuzeće se smatra najvažnijim za Grčku, jer je elektroenergetski sistem 70 posto zasnovan na gasu i praktično bi bilo nemoguće da se obezbedi njegov nesmetan rad sa ograničenom količinom gasa.

Ipak, Evropska komisija mora prvo da da saglasnost i da dobije neospornu dokumentaciju o potrebama gasnih elektrana da bi primena klauzule iz sporazuma koja se odnosi na ovu opciju bila moguća.

Grčka nije bila u mogućnosti da dobije „quid pro quo“ (ja tebi, ti meni) izuzeće za gas koji prodaje trećim zemljama, a koji učestvuje sa 22 posto u njenom ukupnom uvozu.

Sporazum predviđa izuzeća za države EU da same prilagode svoju obavezu smanjenja potrošnje gasa ako imaju ograničene interkonekcije sa drugim zemljama i ako mogu da dokažu da se njihovi interkonekcijski izvozni kapaciteti ili domaća infrastruktura za tečni prirovni gas (TPG) koristi za preusmeravanje gasa u druge države članice u punoj meri.

To izuzeće obuhvata Španiju, Portugaliju i tri druge zemlje EU sa većim izvoznim potencijalom, dok je Grčka izostavljena, napominje Ektimerini.

Sporazum, međutim, ostavlja potpuno nezaštićenom industriju, od koje će prvo biti zatraženo da smanji potrošnju bez nadoknade, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar