U trendu

Grčka i dalje u riziku od izlaska iz evrozone

Međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody’s) ocenila je danas da se usvajanjem novih mera štednje u Grčkoj izbegava „trenutni poremećaj“ i izlazak zemlje iz evrozone, ali da je i dalje prisutan veliki rizik zbog toga što se mnogi u Grčkoj ne slažu sa uslovima za dobijanje novog paketa pomoći.

Grčki parlament usvojio je u noći između srede i četvrtka paket ekonomskih mera, koji je dogovoren sa ministrima finasija evrozone, kako bi Grčka dobila treći paket pomoći, odnosno 86 milijardi evra u naredne tri godine.

Mudis je, međutim, primetio da „sudeći po skorašnjim događajima i dubokim ekonomskim problemima, kao i socijalnom raslojavanju društva, veoma je nesigurno u kojoj meri grčka vlada ima kapacitet da dostigne dogovorene ciljeve i da ispoštuje uslove kreditora“.

Dok Mudis upozorava na ove opasnosti po dogovor Grčke i evrozone, evropske berze pokazuju rast nakon što je grčki parlament izglasao zakon koji omogućava tražene uštede.

Indeks Stoxx 50 vodećih evropskih panija porastao je za 1,4 odsto rano jutros. Nemački DAX  i francuski CAC-40 takođe su porasli za isti procenat. Grčka berza zatvorena je od kraja juna, a banke takođe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar