U trendu

Grčka nastavlja razgovore s kreditorima, pod pritiskom zbog drahme

Grčka danas nastavlja pregovore s kreditorima o novom paketu pomoći, ali je vlada pod sve većim pritiskom zbog tajnih planova bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa za prelazak na drahmu.

Najveća opoziciona stranka Nova demokratija danas je formalno zatražila od parlamentarnog odbora koji razmatra pakete pomoći Grčkoj da ispita Varufakisa s ciljem da se ustanovi da li je premijer Aleksis Cipras znao za njegove postupke.

Tužilaštvo je takođe prosledilo parlamentu dve odvojene tužbe koje su protiv Varufakisa podneli građani koji tvrde da je ozbiljno oštetio nacionalne interese neadekvatnim pregovorima s kreditorima. Po grčkom zakonu sve tužbe protiv poslanika mora ispitati parlament pošto poslanici uživaju imunitet, zbog čega je moguće glasanje i da li da se Varufakisu oduzme imunitet.

Predstavnici kreditora drugi dan danas održavaju pripremne razgovore s grčkim zvaničnicima da bi se za kraj ove nedelje pripremili pregovori na visokom nivou o trećem paketu pomoći u vrednosti od oko 85 milijarde evra u naredne tri godine. Pregovori moraju biti završeni do 20. avgusta kada dospeva velika rata otplate duga Evropskoj centralnoj banci od 3,2 milijarde evra.

Razgovori ove nedelje obuhvataju širok niz pitanja, među kojima su reforma penzionog sistema i tržišta rada, a od Atine se traži da smanji prevremeno penzionisanje, podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, učini efikasnijim penzioni sistem i ublaži ograničenja koja štite zaposlene od gubitka posla.

Cipras je nerado pristao na teške reforme pošto je prethodno predvodio referendumsku kampanju za odbijanje ponude poverilaca, a pritisak na njega je dodatno povećan otrkićem da je Varufakis u tajnosti pripremao plan za prelazak na drahmu.

U snimku telefonskog brifinga za investitore 16. jula, povodom njegove ostavke dan ranije, Varufakis je rekao da su on i njegov prijatelj iz detinjstva koji je stručnjak za kompjutere, upali u kompjuterski sistem njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave „paralelni bankarski sistem“ za slučaj da grčke banke kolabiraju.

Grčke banke su zatvorene 29. juna da bi se izbeglo da ih klijenti sasvim isprazne zbog strahovanja da će Grčka izaći iz evra. U teoriji, paralelni sistem napravljen pravljenjem duplikata poreskih računa bi omogućio Ministarstvu finansija da nastavi da plaća izdavanjem menica.

Varufakis je rekao da mu je Cipras odobrio da to planira još pre opštih izbora u januaru, na kojima je levičarska stranka Siriza došla na vlast. On tvrdi da su njegovi postupci bili legalni, u javnom interesu, i u cilju ostanka Grčke u zoni evra. U suštini, taj plan koji je Cipras naposletku blokirao, stvorio bi „funkcionalan paralelni sistem“ koji bi vladi dao „malo prostora za disanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar