U trendu

Grčka ne prodaje gasno preduzeće kupcu iz Azerbejdžana

Grčko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da odustaje od prodaje preduzeća za distribuciju gasa DESFA azerbejdžanskoj kompaniji Sokar u okviru privatizacije koja je deo obaveza Atine prema kreditorima  –  Evropskoj uniji (EU) i Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Ta odluka je doneta posle tri godine pregovora započetih po sklapanju načelnog sporazuma Grčke i Sokara, prema kojem bi azerbejdžanska kompanija 66 odsto kapitala DESFE kupila za 400 miliona evra.

„Razgovori su okončani“ sa Sokarom i Snam-om, italijanskom kompanijom koja se u medjuvremenu pridružila azerbejdžanskom kupcu, navelo je grčko ministarstvo.

U saopštenju se navodi da su Sokar i Snam izrazili želju da plate u ratama, što je Grčka odbila kao „legalno neoperativan predlog“ čime je kasnije otvorena mogućnost za pregovore o alternativnim opcijama koje nisu dovele do rešenja.

Grčka državna novinska agencija ANA je javila da bi Ministarstvo energetike uskoro moglo da objavi tender za prodaju DESFE u okviru programa privatizacije koji su naložili grčki poverioci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.