U trendu

Grčki ministar turizma najavio početak sezone za 1. mart

ATINA – Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas saopštio je danas da će turistička sezona zvanično početi već 1. marta, znatno ranije nego prošle godina.

Nakon što je pandemija korona virusa zaustavila globalna putovanja 2020. godine, grčki turizam je pretrpeo najgoru godinu u istoriji sa samo sedam miliona posetilaca koji su doneli prihod od četiri milijarde evra, prenosi agencija Rojters.

Industrija, koja čini petinu privrede, počela je da se oporavlja prošle godine kada je sezona, koja je zvanično počela u maju, donela oko 10,5 milijardi evra prihoda, daleko manje od rekorda svih vremena koji je zabeležen u 2019. godini.

„Postoji velika potražnja i velika dinamika za grčki turizam 2022. godine“, rekao je ministar turizma Kikilijas u intervjuu za Rojters.

Ranije otvaranje sezone znači da će hoteli koji se zatvaraju tokom zimskih meseci moći ponovo da se otvore ranije.

Kikilijas, koji je bio ministar zdravlja za vreme vrhunca pandemije korona virusa, nije želeo da govori o prognozama za ovu godinu, rekavši samo da će biti bolja od 2021. godine.

Grčka je napredovala iznad svojih ciljanih prihoda za 2021. godinu, što je on naveo kao „pozitivan znak za optimizam“.

Zemlja je već ublažila mere ograničenja putovanja koje su uvedene u cilju borbe protiv širenja kovida-19, a potpuno vakcinisanim posetiocima nije potreban negativan test za ulazak u zemlju.

„Grčka je od danas otvorena za sve. Ali prava sezona, letnja sezona, počinje za nas 1. marta“, poručio je Kikilijas.

Kao i većina evropskih zemalja, Grčka je zabeležila porast broja infekcija u januaru zbog omikron soja korona virusa.

„Posle ove ogromne krize globalnog javnog zdravlja, ljudi žele da putuju, uživaju u odmoru, troše novac, a mislim da je Grčka najbolja destinacija“, rekao je ministar turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar