U trendu

Grubisic: Povecanje referentne kamate ide u prilog stedisama

Beograd: 18.avgusta (Tanjug) – Referentna kamatna stopa koju je Narodna banka povečala na tri odsto, najviše če pogodovati štedišama, poruka je banaka o oročenim štednjama na tri godine.

„Oročena štednja na tri godine ponovo je počela da se promoviše. Glavni instrument u rukama Narodne banke u borbi sa rastom cena je referentna kamata, koja je dodatno povečana na tri odsto. A to najviše ide u prilog štedišama, jer če se njihovi ulozi sada više vrednovati“ – izjavio je za Internet portal RTS-a Zoran Grubišič, profesor Beogradske bankarske akademije.

On je dodao da banke narednih godinu dana neče povečavati naknade, a one koje su ih podigle od početka prošle godine morače da ih umanje za 30 odsto ili da ih vrate na nivo pre poskupljenja.

Grubišič je za RTS precizirao i da je posledica povečanja kamatne stope rast belibora, koji znači povečanje kamatne stope na dinarske pozajmice (kredite,kreditne karticem dozvoljeni minus), odnosno skuplje zaduživanje u dinarima.

„Međutim, to ne utiče na stambene kredite, pošto su u potpunosti evro indeksirani, tako da je za njih značajno šta radi ECB, odnosno kako se to manifestuje na euribor“ – istakao je Grubišič.

On je naveo da je poseban izazov što se uz inflaciju očekuje i nizak privredni rast, pa podizanje kamatnih stopa može privredu da uvede u ozbiljnu recesiju.

„Zato je neophodna koordinacija fiskalne i monetarne politike“ – zaključio je Grubišič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.