U trendu

Grujić: AHK najveća bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji

BEOGRAD – U Beogradu je održano prvo Gala veče Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbije), a predsednik AHK Milan Grujić poručio je da je AHK najveća bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji, koje u ovom trenutku broji više od 400 članova.

Grujić je posebno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je bio počasni gost večeri, za, kako je istakao, beskompromisnu viziju uspešne, savremene Srbije koja radi, koja se gradi i razvija kroz znanje, upornost, saradnju, prijateljstva i internacionalizaciju.

„Hvala predsedniku na vrlo konkretnoj, korisnoj i aktivnoj podršci koja nam daje jasne argumente da mi i naše kompanije lakše i sigurnije donosimo odluke o poslovanju, investicijama u Srbiji“, kazao je Grujić obraćajući se predsedniku Srbije.

Navodeći da je „Uspeh povezuje“ slogan AHK-a, Grujić je kazao da prisustvuju večeri kako bi sve do sada urađeno proslavili, učvrstili međusobna partnerstva i trasirali nove puteve.

„Ovo je prilika da se osvrnemo na period iza nas, sagledamo šta smo naučili u prethodne tri godine i vidimo kako da održimo pravi kurs u budućnosti. Ovde smo da vidimo koliko je velika i snažna vizija koja nas vodi i inspiriše i da li nas iskreno ujedinjuje“, kazao je Grujić.

Podsetio je da je 78.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama, a da je trgovinska razmena u 2022. godini 8,2 milijarde evra.

„To znači da je Nemačka pojedinačno najveći trgovninski partner Srbije“, kazao je Grujić i dodao da nemačke kompanije u Srbiji kontinuirano investiraju, da su zadovoljne poslovnim rezultatima i da planiraju dalji razvoj poslovanja u Srbiji.

Naglasio je da više od 60 odsto nemačkih kompanija namerava da u Srbiji nastavi ekspanzijiu već u 2023. i da posmatraju svoje investicije dugoročno.

Istakao je da čak 95 odsto nemačkih kompanija koje su investirale u Srbiji kažu da bi ponovo donele takvu odluku i dodao da ti brojevi nisu slučajni, već rezultat višedecenijskih napora.

„Tokom poslednjih 10 godina napori u saradnji su intenzivirani, postoji jasna podrška kroz državne programe i planove koji se realizuju, a koji čine Srbiju atraktivnom i stabilnom investicionom lokacijom“, kazao je Grujić.

Prema njegovim rečima, AHK može da pruži informacije i podršku nemačkim kompanijama koje su zainteresovane da u Srbiji pokrenu i realizuju inicijative koje su od ključne važnosti za poslovanje, kao što su razvoj dualnog obrazovanja, zelena agenda i zelena tranzicija.

Najavio je da planiraju da u 2023. otvare biznis desk za savetovanja o zelenom vodoniku.

„Tu smo da razvijamo trajna partnerstva“, kazao je Grujić i zahvalio svim pojedincima i grupama sa kojima su sarađivali, kao i Vladi Srbije, pokrajinskoj Vladi i vladinim agencijama, Privrednoj komori Srbije, GIZ-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar