U trendu

Grupa OPEK+ ostala pri ranijem dogovoru proizvodnje za jul

LONDON – Organizacija zamalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici dogovorili su se danas da ostanu pri ranije odobrenom povećanju proizvodnje nafte za jul i avgust, ali su se uzdržali od bilo kakvih razgovora o politici proizvodnje od septembra nadalje, saopšteno je iz naftne alijanse poznate kao OPEK+.

To znači da će proizvodnja, shodno odluci sa sastanka održanog 2. juna, biti povećana u julu i avgustu za 648.000 barela dnevno (bpd), u odnosu na prvobitni plan kada su bila predviđena mesečna povećanja za 432.000 barela dnevno, prenosi Rojters.

Sastanak ove grupe održan je nekoliko dana uoči puta američkog predsednika DŽoa Bajden na Bliski istok, tokom kojeg će boraviti i u Saudijskoj Arabiji, gde će, kako se očekuje pokušati da izvrši pritisak na tu kraljevinu da poveća pumpanje.

Cene nafte su skočile na najviši nivo od 2008. godine neposredno nakon što su SAD i Evropa uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu u februaru, ali su se od tada povukle, mada su još visoke, pri čemu se danas kreći iznad 115 dolara za barel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.