U trendu

Gugl ulaže 7,0 mlrd $ u širenje poslovnog prostora u SAD

NJUJORK – Kompanija Gugl je najavila da će potrošiti više od 7,0 milijardi dolara na kupovinu nekretnina širom SAD-a u 2021. godini, radi širenja mreže poslovnica i centara podataka u 19 država.

U saopštenju Gugla se navodi da će od ukupne sume jedna milijarda dolara biti usmerena samo na širenje u Kaliforniji, te da će celokupan plan omogućiti otvaranje najmanje 10.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, prenosi CNBC.

„Nastavljamo sa značajnim ulaganjima u naš poslovni prostor u celoj zemlji, kao i u našoj matičnoj državi Kaliforniji, gde ćemo ove godine investirati preko milijardu dolara“, naveo je glavni izvršni direktor Sundar Pičai u blogu objavljenom danas.

Guglova matična kompanija Alfabet je prošle godine pauzirala s potrošnjom na nekretnine zbog pandemije i prvog godišnjeg pada prihoda kompanije u drugom kvartalu 2020, podseća američka tv stanica.

Proširenje data centara prati ciljani agresivan razvoj Guglovog poslovanja „u oblaku“.

Kompanija je u poslednjem izveštaju o poslovim rezultatima, otkrila da je u tom segmentu delatnosti prošle godine zabeležila gubitak od 5,61 milijardi dolara na prihod od 13,06 milijardi.

Šef Gugl Klauda, Tomas Kurijan, rekao je investitorima prošlog meseca da je sada fokusiran na rast ovog poslovanja, kako bi ono krenulo putem profitabilnosti.

Kompanija planira da vrati radnike u poslovne objekte početkom ove jeseni. Pičai je ranije objavio da Gugl neće usvojiti plan trajnog rada na daljinu, i da se očekuje da većina zaposlenih dolazi na posao tri dana nedeljno počev od septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.