U trendu

Guteres: Navala na fosilna goriva zbog rata u UKR je izgovor

NJUJORK – Trošenje novca na istraživanje novih nalazišta uglja, nafte i gasa zbog rata u Ukrajini je izgovor i „zabluda“, smatra generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Šef UN kaže da je globalni energetski miks „napukao“ i da će više uglja samo pojačati uticaj od „pošasti rata, zagađenja i klimatske katastrofe“, dodajući da je obnovljiva energija mirovni plan za 21. vek.

U video obraćanju na šestom austrijskom svetskom samitu u Beču, Gutereš je ponovo prozvao zemlje zbog njihovog kontinuiranog oslanjanja na fosilna goriva, navodeći da nacionalni planovi za smanjenje emisije ugljenika „jednostavno nisu dovoljno dobri“, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

On je ukazao na nepovezanost između stavova naučnika i građana koji traže akciju i tromosti vlada koje „vuku noge“.

Rat u Ukrajini je ponovo stavio u fokus fosilna goriva u mnogim zemljama koje su zabrinute za energetsku bezbednost i nastoje da povećaju sopstvenu proizvodnju fosilnih goriva kako bi manje zavisile od ruskih isporuka.

Jedan broj zemalja je signalizirao da će sagoreti više uglja u kratkom roku, dok druge nastoje da povećaju uvoz gasa. Evropska unija u celini želi da okonča oslanjanje na ruske isporuke nafte i gasa do 2027. godine, ali lideri priznaju da će zbog toga nesumnjivo biti korišćeno više drugih fosilnih goriva u naredne tri godine.

Gutereš je u govoru ponovio stav da bi ovaj kratkoročni odgovor mogao da zalupi vrata realizaciji ključnih klimatskih ciljeva.

Pariskim sporazumom o klimi, države su se saglasile da pokušaju da ograniče rast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa u ovom veku, u odnosu na nivo iz predindustrijske ere. To znači da se emisije gasova koji zagrevaju klimu moraju suštinski prepoloviti do 2030. godine.

Gutereš je ocenio da novi projekti za istraživanje nafte i gasa i izgradnju dodatne infrastrukture za fosilna goriva predstavljaju „zabludu“ i još jednom ponovio svoj raniji apel za brzo ukidanje korišćenja uglja i drastično podizanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora kao što su vetar i sunce.

„Da smo u prošlosti masovno ulagali u obnovljive izvore energije, ne bismo bili tako dramatično prepušteni na milost i nemilost nestabilnostima na tržištima fosilnih goriva“, rekao je on i poručio da bi birokratske procedure i birokratiju trebalo brzo reformisati kako bi se ubrzalo sprovođenje projekata obnovljive energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar