U trendu

Hanfa pokrenula postupak kontrole zbog afere u HNB

ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) pokrenula je postupak nadzora u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) povodom otkrića da su čelnici i zaposleni u centralnoj banci trgovali hartijama od vrednosti poslovnih banaka čije poslovanje kontrolišu.

Hanfta treba da utvrdi da li su zaposleni u HNB prekršili odredbe Uredbe o zloupotrebi tržišta i Zakona o tržištu kapitala prilikom trgovanja vrednosnim papirima banaka, odnosno da li je došlo do trgovanja na temelju povlašćenih informacija, prenosi portal Index.hr.

Kako bi utvrdila potpuno i tačno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i izjava od osoba koje imaju informacije od interesa za sprovođenje nadzora, na osnovu čega će izvršiti analize i doneti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvestiti javnost i u zavisnosti od rezultata nadzora podneti odgovarajuće prijave nadležnim državnim telima.

U slučaj se uključilo i hrvatsko Županijsko državno tužilaštvo (DORH), koje je zatražilo da im Hanfa dostavi rezultate nadzora kako bi državno tužilaštvo, kao telo nadležno za krivično gonjenje, u zavisnosti od rezultata sprovedenog nadzora moglo da preduzme zakonom propisane mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Portal Index je objavio početkom ove nedelje da je više od 40 zaposlenih u HNB-u trgovalo u poslednjih 20 godina vrednosnim papirima banaka, pri čemu je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKĐ), Index tvrdi da se među onima koji su trgovali papirima banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

Portal navodi da se radi o kaznenom delu zloupotrebe povlašhcenih informacija, što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.