U trendu

Hemofarm i u pandemiji ostao na putu održivog razvoja

BEOGRAD – U 2020. godini pandemije Hemofarm je istrajao na liniji održivog razvoja, uspeo da sačuva zdravlje i odbrani poverenje uz poštovanje odgovornog odnosa prema resursima i okruženju, poručeno je danas sa predstavljanja kompanijskog Izveštaja o održivom razvoju za prošlu godinu.

Sa predstavljanja dokumenta „Sa nama život pobeđuje“ generalni direktor Ronald Zeliger poručio je da je Hemofarm i u 2020. godini pokazao otpornost i možda iz nje izašao još snažniji.

Naglasio je da je u uslovima pandemije pokazana odgovornost prema zaposlenima koje je nazvao tihim herojima pandemije.

Pokazana je odgovornost prema pacijentima, klijentima i partnerima jer je uz rad u četiri smene omogućena neprekidna isporuka lekova pa nije bilo nestašica.

Istakao je i da je kompanija nastavila da ispunjava ciljeve održivog razvoja smanjujući potrošnju resursa a kao primer naveo upotrebu recikliranom materijala za pakovanja, odnosno oslanjanje na lokalne sirovine.

Zeliger je posebno naglasio značaj sopstene odgovornosti svakog pojedinca, prema recimo odlaganju otpada, što kako je naveo iako mala stvar u promeni društva čini veliku razliku.

On je podsetio na značaj borbe protiv klimatskih promena koje su bile glavna tema nedavnih izbora u Nemačkoj, posle nedavnih poplava izazvanih klimatskim promenama, i pozvao sve da se pridruže i urade nešto po pitanju klimatskih promena i održivog razvoja.

Stalna predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob naglasila je značaj lične odgovornosti, koja je druga strana prava ljudi, u borbi za održivi razvoj i protiv klimatskih promena.

Istakla je da je ka ostvarivanju tih ciljeva zajednička odgovornost vlada država, kompanija a posebno privatnih, opština i građana, i ocenila da zajednički moramo da se menjamo da bi do promene i došlo.

Ona se založila za promenu narativa sa ocena da se ka održivom razvoju ide zbog pretnji i posledica, ka ocenama da održivi razvoj stvara šanse, posebno za mladu populaciju.

Naglasila je da je održivi razvoj promena koja donosi dobro i bolje, i dodala da otpore treba prevazići.

Ona je navela da je Hemofarm velika kompanija koja praktikuje održivi razvoj te da rezultate treba da prikazuje kako bi i ostali videli da je moguće te sledili primer.

Žakob je istakla zadovoljstvo što je Srbija emitovala zelenih državnih obveznica za milijardu evra pa će taj novac biti upotrebljen za finansiranje zelenih projekata.

Kako je navela, Srbija bi mogla da bude regionalni lider održivog razvoja, te da ako krene danas promena će se za 10 ili 15 godina i dogoditi.

Direktorka korporativnih poslova i komunikacija Sanda Savić ocenila je da je u vreme kada nas život ozbiljno lomi Hemofarm pokazao da je nesalomiva kompanija.

Ona je potvrdila ocenu partnera koji su istakli da je Hemofarm organizovan kao vojska, i dodala da se radi i agilno i preduzetnički.

Pored intenziviranja komunikacija, ona je navela da su ključ uspeha Hemofarma u vreme pandemije jedinstvo, zajedništvo i empatija.

Navela je da ta kompanija nije dozvolila da život stane jer su nastavljene edukacije, ulaganja u studente, kao i kampanje društvene odgovornosti a posebno onu kojom se pokazuje i briga o mentalnom zdravlju.

Ocenila je da za Hemofarm nisu samo reči kada se poruči da se brine o zdravlju, već se to i čini.

Ona je naglasila da Hemofarm brigu o zdravlju i njegovoj odbrani, kao i o sredini u kojoj se živi i posluje, smatra svojom odgovornošću i da će na tom putu ostati i u budućnosti.

Od pokazatelja poslovanja Hemofarm je istakao da 54 posto zaposlenih čine žene kao i da je taj pol većinski u menadžmentu.

Navedeno je da su u udarnom periodu pandemije zaposleni u zonama pojačanog rizika bili posebno stimulisani.

Portfolio te kompanije porastao je na 410 proizvoda, a 83 odsto proizvoda pakuje se u ambalažu od recikliranog kartona.

Tako je, navodi se, ostvarena ušteda električne energije za 34, i vode za 28 dana korišćenja, i sačuvano dodatnih 13,4 hiljada stabala.

Hemofarm je institucijama javnog zdravlja prošle dogodine kroz 110 monitora za praćenje stanja pacijenata donirao 400.000 evra.

Hemofarm fondacija realizovala je gotovo 80 aktivnosti iz oblasti zdravlja, obrazovanja i kulture, kroz 137 partnerstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.