U trendu

Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

BEOGRAD – Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj projekat treba da bude predmet međudržavnog ugovora Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

„Drina je gnanična reka koja podleže međunarodnim sporazumima. Ko se malo razume u unutrašnji Ustav BiH zna da zna da ova reka uglavnom prilpada Republici Srpskoj, i to niko ne spori. Međutim, mi se u jednom ne razumemo, da izgradnja oce granične hidroelektrane podrazumeva međunarodni ugovor dva međunarodno priznata entitetaa, a to su Republika Srbija i BiH u celini“, rekao je Novalić u intervjuu današnjoj „Politici“.

Dodao je da elektroprivreda BiH može da učestvuje u izgradnji svih sedam hidroelektrana koliko može da ih bude na Drini, ali pod tim uslovom.

Novalić je ocenio da je autoput Beograd-Sarajevo veoma dobar projekat, jer BiH ima dosta loše saobraćajne veze sa okolnim državama.

„Iskreno smo željlni komunikacije, jer verujemo da će, ako ljudi više komuniciraju, situacija po prirodi biti bolja. I zato je za nas veoma dobra ta inicijativa Turske, Srbije i BiH. Veoma dobra projekat i srećan sam što se dešava, a kojopm dinamikom videćemo“, rekao je premijer Federacije BiH.

Ocenio je da je imao odličnu saradnju sa Vladom RS na ekonomskim pitanjima i usaglašavanju zakonodavstva u toj oblasti u dva entiteta, ali da je komunikacija u poslednje vreme opala zbog političkih pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar