U trendu

Hil: SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije, šteta što nismo bliže

BEOGRAD – SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije, izjavio je ambasador Kristofer Hil i naglasio da je izvoz Srbije u SAD povećan i da sada premašuje milijardu dolara.

Hil je pozdravio američke investicije u Srbiji i ocenio da one dobro stoje i naglasio da će još više raditi na njima.

„Sve to odražava činjenicu da Srbija ima mnogo propizivoda koji žele da kupe u SAD, deo tih proizvoda potiče iz američkih kompanija, posebno onih u IT sekotru, a koje su u Srbiji otvorile 30.000 radnih mesta“, rekao je Hil novinarima posle uvodnog dela generalne skupšitne Američke privredne komore.

On je ocenio da do sada nije postojao period u kojem je AmC ham u Srbiji bila tako jaka i uticajna u svojoj ulozi podsticanja američko-srpskih odnosa, u građenju mostova koji povezuju naše dve zemlje i naše dinamične ljude, kao i u razvijanju modela saradnje koji su tako neophodni za uspešne i dugotrajne odnose.

„Ali na kraju krajeva, da li ćemo biti uspešni u unapredenju srpsko-američkih odnosa do njihovog punog potencijala, suštinski zavisi od svih vas“, rekao je Hil i izrazio uvrenje da će dugo pamtiti ono što ova generacija bude uradila svojom posvećenošću planovima koje možemo zajedno da ostvarimo.

Ambasador je ocenio da poslovna zajednica ima veliku ulogu u budućem napretku i Srbije i odnosa sa Prištinom.

Naglasio je da se kompanije gnušaju nestabilnosti, jer se gnušaju neizvesnosti.

„Posvećenost Srbije miru i stabilnosti jedan je od glavnih razloga što je počela da se pojavljuje kao središte dinamičnog regionalnog tržišta, koje konačno počinje da ostavlja iza sebe probleme prošlosti i gleda ka budućnosti zajedničkog prospretiteta“, rekao je Hil.

U tom pravcu, pozvao je sve da zamisle mogućnosti u regionu zapadnog Balkana gde su putovanja neometana, a roba slobodno teče preko granica, jer vlade dele uverenja da svi poštuju standarde.

„Sada zamislite da se ta zona slobodnog kretanja i slobodnog tržišta proteže od Norveške do Niša, od Pirota do Pariza“, rekao je Hil i naglasio da Vašington veruje u tu vizuju i zato toliko ulaže u Srbiju.

Ohrabrio je Srbiju da više uradi na otpornosti institucija demokratije, nezavisnog pravosuđa i slobodnih pozivanja političara na odgovornost, jer sve to, kako je dodao, Srbiju čini jačom i stabilnijom i u očima investitora.

Ambasador je naglasio da su SAD uključene u razvoj infrastrukture u Srbiji, da je uočljivo da Srbija počinje da rešava probleme u energetici.

Najznačajnije je to što se nalazi na obodu ogromnog evropskog tržišta, što je svakako značajno za njenu privednu budućnost, rekao je Hil.

Naveo je da je nedavno u Beogradu bio na sajmu poljoprivrede – vinogradarstva, voćarstva i povrtarstva i da je primetio da je prerada hrane veoma važan deo industrije i privrede u Srbiji, kao i to da se u proizvodnji i preradi veoma koristi oprema iz SAD.

„Šteta što nismo bliže, jer bi Amerika želela da kupuje i više svežeg voća, više svežih proizvoda koje Srbija ima, ali i ovako imamo na čemu da temeljimo saradnju“, kazao je Hil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar