U trendu

Hil: U Srbiji će u budućnosti biti još više američkih kompanija

BEOGRAD – Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD ponosne na partnerstvo sa Srbijom u ekonomskoj sferi i učiniće još više da to ekonomsko i privredno partnerstvo učvrste i dovedu nove američke kompanije.
Hil je to naveo nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kako bi zajednički radili na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji.

„Uveravam vas da ćemo u budućnosti snažno raditi na jačanju partnerstva sa Srbijom“, rekao je Hil povodom potpisivanja Memoranduma u Muzeju Nikole Tesle koji su u njegovom prisustvu potpisali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktorka misije USAID Bruk Ašam.

Hil je dodao da ne vidi bolje mesto od Muzeja Nikole Tesla, a ni vreme za potpisivanje Memoranduma imajući na umu činjenicu da obeležavamo osam decenija od smrti Nikole Tesle koji „ne samo da inspiriše doprinosom koji je dao nauci već i načinom na koji je približio naše dve zemlje“.
Hil je naglasio da je energetska bezbednost najvažnija stvar u svetu – „stvar za koju moramo naći odgovor“. Dodao je da će saradnja na projektu „Bolja energija u Srbiji“ doprineti zaštiti čovekove sredine i smanjiti potrošnju u domaćinstvima.
„Pokoljenjima dugujemo da smanjimo zavisnost od fosilnih goriva i na taj način se pridružujemo borbi protiv klimatskih promena i zalažemo za smanjenje utpotrebe fosilnih goriva“, rekao je ambasador i podsetio da su ukupne investicije SAD u Srbiji preko četiri milijarde dolara i da je zahvaljujući njima otvoreno 30.000 radnih mesta.

Trgovinska razmena, kako je dodao, prevazilazi milijardu dolara, a reč je o srpskom izvozu vezanom za IT sektor, pretežno onih zaposlenih u američkim kompanijama u Srbiji.
Hil je dodao da ne može da navede sve kompanije iz SAD koje posluju u Srbiji, ali sve može da uveri da će ih u budućnosti biti još više.
„Američka istorija je poznata po svojim generalima, ali ovde bih voleo da vidim druge generale kao što su Dženeral Motors i Dženeral Elektrik“, rekao je ambasador i dodao da su američke investicije usmeravaju na čiste izvore energije.
Poručio je ministarki Đedović da mogu da računaju da u amabsadi SAD i u Agenciji za međunarodni razvoj imaju prvoklasno osoblje, kao i u Ministarstvu, sa kojim u međusobnoj saradnji mogu da razvijaju projekte poput ovoga.

„Zahvaljujući tome verujem da ćemo izazove o kojima smo planirali 2022. pretvotri u mogucnosti u 2023.“, rekao je Hil.
Na pitanje da li se konkretnije razmišlja o Dženeral Elektriku i Dženeral Motorsu koje je pominjao, Hil je rekao da ambasada čini sve da dovede druge američke kompanije u Srbiju, ali da ne može da govori o detaljima.

„Želim da vas uverim da ćemo biti vrlo aktivni na dovođenju investitora, ali ne mogu da pričam još specifičnim kompanijama ali će ih biti još više“, rekao je Hil i dodao da Srbija ima talentovanu mladu snagu za koju su američke kompanije zainteresovane.
Podsetio da je pre dva meseca u Beogradu bila američka trgovinska misija koja je htela da utre put dolasku novih investitor.

„Mi smo velika ekonomija koja svuda traži dobre partnere i kompanije će doći ovde da investiraju, jer su postavljeni uslovi za investicije“, rekao je Hil.

Đedović je rekla da će u saradnji sa USAID-om na projektu „Bolja energija“ raditi na tome da se energetska efikasnost dodatno ustoliči kao „novi izvor energije“, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar