U trendu

Hjundai planira izgradnju fabrike električnih vozila u SAD

SEUL/DETROIT – Južnokorejski automobilski div Hjundai Motor planira fabriku za proizvodnju električnih vozila u Sjedinjenim Državama i u pregovorima je o zgradnji pogona u DŽordžiji, u blizini postojeć fabrika koje proizvode brendove Hjundai i Kia.

„Uskoro će biti objavljen plan o izgradnji nove fabrike električnih vozila u Sjedinjenim Državama, ali u ovoj fazi ne možemo da podelimo s vama detalje o tome“, odgovorili su iz Hjundaija na upit Rojtersa o njihovom investicionim planovima.

Kompanija je u poodmaklim razgovorima sa zvaničnicima američke savezne države DŽordžija o izgradnji namenskog pogona za električna vozila, rekla britanskoj agenciji tri izvora koja su direktno upućena u pregovore. Detalji o investiciji, uključujući njenu procenjenu vrednost i broj radnih mesta koja bi bila otvorena, za sada nisu poznati.

Novi pogon u DŽordžiji, ako pregovori budu uspešno završeni, služilo bi i Hjundaiju i Kiji za proizvodnju i lansiranje nekoliko potpuno novih modela električnih SUV vozila – lonik 7 i EV9 – namenjenih samo tržištu SAD-a, rekli su Rojtersovi sagovornici.

Hjundai je prošlog meseca najavio investiciju od 300 miliona dolara za proizvodnju potpuno električnog modela DŽenezis GV 70 i hibridne verzije Santa Fea u svojoj fabrici u Alabami. Model DŽenezis bi bio prvi Hjundaijev elektični automobil proizveden u Sjedinjenim Državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar