U trendu

„Hladan tuš“ za promet i indekse na Beogradskoj berzi

BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija i BELEX indeksi doživeli su danas „hladan tuš“ nakon ohrabrujućeg uzleta na startu trgovačke nedelje u ponedeljak.

Ukupan promet na trgovanju strmoglavio se za preko deset puta u odnosu na prethodni dan i iznosio je tek 5,7 miliona dinara (48,8 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 zaključen je u minusu od približno 0,5 posto, na 779,24 poena, a BELEXlajn je potonuo za trećinu procenta na 1.649,20 poena.

Najveći promet je imala obična akcija Komercijalne banke, u vrednosti nešto većoj od 2,2 miliona dinara, koji je ostvaren po nepromenjenoj ceni od 3.700 dinara.

Gornjomilanovački Metalac je pao za 1,3 odsto, na 1.896 dinara, uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, a u otprilike tolikom iznosu je trgovano i akcijama „Dunav osiguranja“ po ceni od 3.625 dinara, za oko 0,1 procenat većoj nego na prethodnoj sesiji.

Naftna industrija Srbije je bila na čeli liste gubitnika s gubitkom vrednosti od 2,2 odsto, na 611 dinara, a isprometovana je za 0,1 milion dinara.

Društvo za poljoprivrednu proizvodnju Sloga iz Kaća dominiralo je na trgovanju na MTP platformi s prometom od gotovo 1,9 miliona dinara, po ceni od 700 dinara, za 0,3 posto nižoj nego pre.

Strani investitori su se konačno aktivirali na domaćem tržištu akcija, ali isključivo na strani prodaje. U ukupnom prometu su imali udeo od 16,28 posto, pri čemu u prodaji 32,56 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.