U trendu

Hladno proleće „uštinulo“ profit H&M-a

Švedski modni brend „Henes i Moric“ (H&M) saopštio je da je neuobičajeno hladno evropsko proleće uticalo na kupce da odlože šoping, zbog čega je opala dobit kompanije u tri meseca, do maja ove godine.

Neto dobit je pala 17 odsto na 5,36 milijardi kruna (575 miliona evra) u tri meseca, koja predstavljaju drugi kvartal u poslovnoj godini ove grupacije, pošto je i jak dolar, pored niskih prodajnih cena i visokih troškova ulaganja, doprineo problemima švedske firme, prenosi agencija AFP.

„Rast prodaje u martu i aprilu je bio znatno ispod našeg plana, pošto je hladno prolećno vreme pogodilo prodaju u ta dva meseca na mnogim našim tržištima“, naveo je generalni direktor H&M-a, Karl-Johan Person, u saopštenju.

Kako je dodao, posebno su u tom smislu bila pogođena velika evropska tržišta – Nemačka, Britanija i Francuska.

Izraženo u lokalnim valutama širom sveta, prodaja H&M grupe porasla je za pet odsto u drugom tromesečju, ali samo za dva odsto kada se prihod preračuna u švedske krune, odnosno u valutu u kojoj kompanija izrađuje finansijske izveštaje.

Operativna marža ovog maloprodavca pala je na 14,8 odsto sa 18,2 procenta iz istog perioda godinu ranije.

Akcija H&M je blago izgubila na vrednosti u ranom trgovanju na Stokholmskoj berzi, i trgovala se za 250,40 krune, što je za 0,1 odsto niže od nivoa na kom je bila prethodnog dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.