U trendu

HNB: Vujčić nije bio guverner kad je kupovao akcije banaka

ZAGREB – Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je danas da su aktuelni guverner Bosis Vujčić i njegova zamenica Sandra Švaljek akcije ili obveznice banaka, čije je poslovanje pod nadzorom HNB, kupovali u vreme kada nisu bili zaposleni u centralnoj banci.

U saopštenju HNB-a se navodi da su Vujčić, Švaljek i drugi zaposleni postupali u skladu s propisima i etičkim standardima koji su bili na snazi u vreme kada su kupovali vrednosne hartije banaka, te da, „prema dosad poznatim podacima, ne postoje čak ni naznake da su koristili neke povlašćene informacije“, prenosi portal Index.

Precizira se da je Boris Vujčić deonice Riječke banke i Zagrebačke banke kupio u vreme kad nije bio guverner, zamenik guvernera ili član Saveta HNB-a i kada mu ni jedan propis nije zabranjivao ili ograničavao mogućnost sticanja akcija neke hrvatske banke. Te deonice je prodao 2001, na šta ga ni jedan propis ili etičko načelo na to nisu obavezivali.

Sandra Švaljek je, navodi se dalje, kupila korporativne obveznice Erste& Štajemarkiše banke krajem 2012, u vreme kad je bila spoljna članica Saveta HNB-a. To je, kako se dodaje, učinila na temelju javno dostupnih informacija, sadržanih u prospektu izdavaoca obveznica, koji je odobrila Hanfa.

Iz hrvatske centralne banke ističu da nije postojao propis ili etički standard koji je članovima Saveta HNB-a zabranjivao ili ograničavao pravo sticanja obveznica banaka. Švaljek je te obveznice držala pet godina, odnosno do dospeća 2017, kako je i bilo ugovoreno, a tada, kako se napomnje, nije bila ni članica Saveta niti zaposlena u HNB.

U saopšenju se takođe navodi da u vreme kada su Boris Vujčić i Sandra Švaljek kupili deonice odnosno obveznice, Hrvatska nije bila članica Evropske unije, pa nisu postojali ni međunarodni propisi koji bi njihovim radnjama bili povređeni.

HNB je poručila da će u skladu sa zakonom i opštim aktima preduzeti mere radi provere zakonitosti postupanja zaposlenih u kupoprodaji vrednosnih hartija banaka i da će aktivno sarađivati s Hanfom i drugim državnim institucijama ovlašćenim da ispitaju zakonitost rada i postupanja čelnika i delatnika HNB-a kako bi svako njihovo eventualno protivpravno ili neetičko postupanje bilo sankcionisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.