Hoće li poskupeti gorivo narednih dana?

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu koji se beleži od 23. marta i koji je do 11. aprila iznosio 11,2 odsto, neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva na srpskim pumpama, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

On je Tanjugu kazao da se trend rasta cene sirove nafte Brent sa 50,56 dolara po barelu kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji tek osetilo prethodih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru i da se za toliko može očekivati da cene porastu narednih nedelju dana.

„Porast cene sirove nafte će se sigurno odražiti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto“, rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići na dole, jer, kako je naglasio, u Srbiji postoji dosta snažna tržišna konkurencija i niko sebi ne može da dozvoli da drži cene na visokom nivou i time smanji prodaju na svojim benzinskim stanicama.

„Tržišna konkurencija sve to dovodi na svoje mesto“, rekao je Mićović.

On je naveo da je tržište Srbije kao i sva tržišta u Evropi pod uticajem međunarodnog kretanja cene na svetskom tržištu nafte i da ih je nemoguće izolovati od tih uticaja.

Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.

On je potsetio da je maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sačinjena od dva dela, odnosno od cene koja pripada kompanijama i dela koji država zahvata, a koji je 55 odsto i koji ide direktno u budžet i na njega kretanje cene nafte na svetskom tržištu ne utiče.

„Na preostali deo od 45 odsto utiče kretanje cena nafte na svetskom tržištu, ali kada pričamo o povećanju cene sirove nafte od 10 odsto nikako ne možemo da govorimo o povećanju cene derivata za taj isti procenat, on je uvek daleko manji , kao što se i kod smanjenja cene nafte za 100 odsto nije desio pad cene goriva za isti taj procenat“, rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, udeo državnog zahvatanja posebno za dizel i tečni naftni gas u Srbiji je najveći u odnosu na neposredno okruženje što dovodi do toga da se dobar deo potrošnje preliva na zemlje u okruženju, bez obzira da li se radi o tranzitnom saobraćaju kroz Srbiju ili se radi o stanovnicima Srbije, koji prelaze u zemlje u okruženju i tamo kupuju gorivo po nižim cenama zbog nižih fiskalnih zahvatanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.