U trendu

Holandska privreda iznenadila s rastom od 2,6% u II kvartal

AMSTERDAM – Privreda Holandije neočekivano je skočila za 2,6 odsto u drugom tromesečju 2022. u odnosu na prethodna tri meseca, zahvaljujući ekspozivnom rastu potrošnja domaćinstava uprkos visokoj inflaciji i povećanju kompanijskih investicija.

Snažna ekspanzija je iznenadila ekonomiste koji su čekivali da će rast ostati na približno istom nivou od 0,5 posto kao u prvom kvartalu, izveštava Rojters.

„Ovi podaci ukazuju na to da, uprkos nedavnim zabrinutostima, recesija još nije na vidiku“, rekao je glavni ekonomista Holandske statistike Piter Hen van Mulihen.

Podržana snažnim tržištem rada i rekordno niskim nivoom nezaposlenosti, holandska ekonomija je imala znatno bolji učinak od drugih članica evrozone tokom krize kovid-19. Današnji podatak je ponovo mnogo jači od prosečnog rasta evrozone od 0,6 odsto u drugom kvartalu 2022.

Van Mulihen je naveo da je najveći problem u zemlji nedostatak radne snage, pri čemu je tržište rada u drugom kvartalu bilo napregnutije nego ikada.

Broj slobodnih radnih mesta u Holandiji nadmašuje broj ljudi koji traže posao više od godinu dana, a zaposlenost je nastavila rast posebno u sektoru zdravstva, obrazovanja i rekreacije.

Privredni rast Holandije, pete najveću ekonomije u evrozoni, iznosio je 5,3 procenta na godišnjem nivou u periodu april-jun.

Potrošnja domaćinstava je skočila za 7,0 odsto u poređenju s drugim kvartalom 2021. godine, uprkos rastu inflacije na oko 9,0 procenata.

Investicije su u drugom tromesečju bile za 5,0 posto veće nego godinu ranije, uz nastavak procvata tržišta nekretnina i mnoGo veća ulaganja kompanija u nove mašine, softver i poslovne zgrade, dok je izvoz porastao za skoro 6,0 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar