U trendu

Hoteli u Srbiji sve popunjeniji (FOTO/VIDEO)

Hoteli u Srbiji od maja ove godine počeli su da posluju bolje nego u prvih nekoliko meseci i u odnosu na prošlu godinu kada je popunjenost kapaciteta bila u proseku oko desetak odsto. Za novogodišnje praznike mnogi beogradski hoteli su popunjeni do 100 odsto rekao je predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja Hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Aleksandar Vasilijević.

„Beogradski hoteli su jako dobro popunjeni. Puno hotela je već sto odsto popunjeno. S druge strane, to nisu sigurne rezervacije jer zbog toka pandemije otkazivanje može biti veliko, mnoge evropske zemlje se zatvaraju i mi pratimo stanje iz dana u dan.“

Hotelski radnici su zadovoljni boljom poslovnom klimom tokom druge pandemijske godine, a da mnogi od ukupno oko 380 hotela u Srbiji prežive, pomogla im je državna pomoć koja je ove godine bila kao i prošle 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

„Početak godine je bio težak. Prva tri-četiri meseca ove godine započeli su teško, popunjenost hotela je bila niska, ali smo zahvaljujući našoj otvorenosti i akciji vakcinacije prizvali veliki broj turista i rezultati su od maja do kraja godine jako dobri. Imali smo dosta kineskih turista tokom leta, dobri su gosti i nadam se da će se taj trend nastaviti“, naglasio je Vasiljević.

Hotelijeri strahuju od novog problema, poskupljenja struje. Oni su rekli da su i sada računi za utrošenu struju visoki, a da bi poskupljenje moglo da ih natera da taj trošak podele vlasnici hotela i gosti, što bi značilo poskupljenje hotelskih usluga, ali se ipak nadaju da će se dobar trend rasta broja turista nastaviti.

U aprilu 2020. je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji zabeleženo 6.294 dolazaka turista, a ove godine u istom mesecu 137.073 dolaska. Kako je godina odmicala rastao je i broj turista, tako je u avgustu ove godine povećan broj turista za 32,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine,

Taj trend se nastavio, pa je u oktobru Srbiju posetilo oko 27 odsto turista više nego u istom mesecu prošle godine.

Devizni priliv od turizma u Srbiji za 10 meseci 2021. godine je 1,275 milijardi evra i približio se rekordnom iznosu iz 2019. godine od 1,4 milijarde evra.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.