HR:Broj zaposlenih u industriji pao 2,4% na godišnjem nivou

ZAGREB – Ukupan broj zaposlenih u Hrvatskoj industriji bio je u novembru za 2,4 posto manji nego u istom mesecu 2019. godine, dok je u odnosu na oktobar ostao nepromenjen, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema pokazateljima kretanja zaposlenosti u industriji, na mesečnom nivou je najveći pad broja zaposlenih bio u pomoćnim uslužnim delatnostima u rudarstvu, za 3,1 posto, te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 2,7 procenata, prenosi agencija Hina.

Istovremeno, najveći rast broja zaposlenih zabeležen je u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 24,9 odsto, i u proizvodnji računara i elektronskih optičkih proizvoda za 2,9 posto.

Na godišnjem nivou, statistika pokazuje najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji odeće za 11,1 procenat, i proizvodnji ostalih prevoznih sredstava za 7,7 posto.

S druge strane, najveći međugodišnji rast radne snage statistika registruje u proizvodnji tekstila, za 20,5 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 odsto, te proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme, za 3,1 procenat.

Po podacima DZS-a, od januara do kraja novembra prošle godine broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto u odnosu na isti period 2019.

Ukupna produktivnost rada u industriji je posmatranom periodu 2020. opala za 0,4 procenta na godišnjem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.