U trendu

HR: Dogovor o obustavi arbitražnih postupaka za „švajcarce“

ZAGREB – Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić saopštio je danas da je postignut dogovor sa šest banaka o obustavi postupaka vezanih za konverziju kredita u „švajcarcima“ pred arbitražnim sudom u Vašingtonu i domaćim sudovima.

Time je otklonjena moguća šteta za državni budžet od 2,5 milijardi kuna (oko 330 miliona evra), rekao je Marić na konferenciji za medije.

Ministar tvrdi da banke, shodno ovim dogovorima, neće tužiti državu, prenosi Index.

Sporazum je postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Rajfajzen i OTP bankom, a u toku su pregovori sa još dve banke, dodao je.

„Dijalog se nastavlja i videćemo šta ćemo se dogovoriti“, poručio je Marić.

Radi se o bankama Sosijete Ženeral i Adiko.

„Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. Po pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekat arbitražnih postupaka“, naveo je Marić.

Smatra da dugotrajnost i finansijski efekti nikome nisu u interesu i da je otvoren put za kvalitetan dijalog s bankama.

„Dogovor ne podrazumeva nikakve finansijske obaveze za Hrvatsku. Radi se na unapređenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno s tim, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja evrozoni. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjena ili da bi dogovor trebalo da ima kompenzaciju“, rekao je Marić.

Hrvatska je do sada na ime troškova arbitražnih postupaka platila 127 miliona kuna(16,75 miliona evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.